Fax Now: (925) 132-4545


Telefon: 0720.877.877


Email: contact@giucristglobal.ro

Conflictul euro-dolar şi efectele lui asupra preţurilor resurselor energetic

Uniunea Europeană se bazează pe Statele Unite pentru relansarea economiei mondiale, în timp ce americanii cer zonei euro să restabilească încrederea pe pieţele financiare. Aceasta pare să fie înţelegerea tacită dintre UE şi SUA în cadrul întâlnirii G7 ce a avut loc în prima săptămână din luna septembrie. Potrivit analiştilor, nu există nicio direcţie clară de acţiune în G7, deoarece nu există un acord în privinţa politicilor monetare şi fiscale

între americani şi europeni. Practic, la reuniunea din septembrie nu s-a făcut altceva decât să se prezinte problemele cu care se confruntă ţările din G7, dar fără să fie prezentate soluţii.

Primele semne de întrebare au apărut în primăvara acestui an, când, pe fondul unei scăderi a cererii de resurse energetice, preţul acestora a continuat să crească. Semnalele au venit din partea dealer-ilor de pe pieţele internaţionale, unde preţul maximal oferit pentru comandarea unor cantităţi mai mici de resurse energetice era cu peste 3% mai mare decât preţul tranzacţiilor spot încheiate cu o zi în urmă. Reacţiile la această situaţie nu au întârziat să apară. Deşi, aparent, ar trebui să fie mulţumit de creşterea preţurilor pentru resurse energetice, premierul rus Vladimir Putin nu a pierdut ocazia să-i „taxeze“ pe americani într-un discurs politic, referindu-se la modul în care trader-ii americani abordează pieţele internaţionale în plină criză economic

Dincolo de declaraţiile politice, efectele economice ale acestei evoluţii nu au întârziat. Două săptămâni mai târziu, Standard & Poors a redus pentru prima dată în istorie rating-ul de ţară al SUA şi a declanşat războiul valutelor pe pieţele internaţionale. Evaluarea mărfurilor, a materiilor prime şi a resurselor energetice a devenit o adevărată provocare. Dolarul american riscă să se deprecieze în raport cu principalele valute, ceea ce justifică o creştere a preţurilor, acestea fiind exprimate în dolari pentru 78% din mărfurile tranzacţionate pe plan mondial. Nici moneda euro nu dă prea multe semne de vigoare, Grecia fiind tot mai aproape de un default prin care ar provoca o reală depresiune economică în zona euro. Tocmai din acest motiv, paritatea euro/dolar nu a suferit modificări sub- stanţiale în ultimele şase luni, ceea ce înseamnă că preţurile resurselor energetice ar trebui să se stabilizeze.

CINE TULBURĂ APELE?

În prezent, datoriile SUA totalizează 14.300 miliarde de dolari, plus cei 1.000 miliarde de dolari aprobaţi de Congres în luna august. Expunerea cea mai mare a SUA este în relaţia cu China, şi totalizează peste 3.000 de miliarde de dolari. Analiştii financiari se aşteptau ca în această vară China să-şi reducă expunerea pe dolar, prin vânzarea de obligaţiuni. Dar acest lucru nu s-a întâmplat şi, într-un timp foarte scurt, pe pieţele financiare s-a resimţit o lipsă acută: moneda americană. Cu alte cuvinte, preţul resurselor a crescut în vara ce a trecut, ca urmare a unei acute crize de cash în moneda în care se intermediază tranzacţionarea mărfurilor. Profitând de această situaţie, China a anunţat liberalizarea cursului yuanului până în 2015, forţând astfel o intrare a monedei chineze în portofoliul valu telor Băncii Mondiale. În paralel, de peste Ocean, Nouriel Roubini face predicţii apocaliptice în privinţa unui uriaş tsunami pe piaţa financiară chineză, ca urmare a investiţiilor neprofitabile ce reprezintă peste 30% din totalul investiţiilor în economie. Războiul valutelor se transformă în acest fel într-un război al prognozelor, fiecare tabără utilizând artileria grea în materie de voci şi canale de distribuţie a mesajelor.

SCENARIILE NU INCLUD CRESTEREA CONSUMULUI

Trader-ii nu exclud posibilitatea menţinerii volatilităţii preţurilor la resursele energetice în următoarele luni, ca urmare a instabilităţii de pe pieţele financiare. „Cât timp vor exista incertitudini şi suspiciuni privind evoluţia principalelor monede, preţul petrolului va fi volatil, cu oscilaţii de peste 3% de la o lună la alta. Pentru gazelle naturale, marjele de volatilitate pot ajunge la 1%, având în vedere că aceste resurse se bazează pe contracte şi consumuri mai stricte. În schimb, electricitatea şi petrolul vor avea variaţii mari“, susţine Steven Haes, analist al trader-ului Stanton Resources. Un fapt este cert: indiferent de evoluţia monedelor şi de influenţa lor pe pieţele financiare mondiale, toate scenariile privind evoluţia preţurilor, fie că ele cresc sau scad, nu include posibilitatea unei creşteri semnificative a consumului de resurse energetic până în primăvara anului viitor. Ceea ce înseamnă că vom asista în următoarele şase luni la evoluţii spectaculoase ale preţurilor resurselor energetice, chiar dacă aceste evoluţii vor avea la bază doar reactii virtuale ale valutelor de referinţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

Cookies / Confidentialitate / ANPC