Fax Now: (925) 132-4545


Telefon: 0720.877.877


Email: contact@giucristglobal.ro

Aerogeneratoarele-PUTEREA ECONOMICĂ A VÂNTULUI

Poate că cel mai important beneficiu ale energiei eoliene este că reduce expunerea spre volatilitate a preţului la combustibil. Este un motiv suficient cât să justifice interesul tuturor ţărilor europene pentru puterea vântului, chiar dacă energia obţinută este mai scumpă raportată la kWh.

O turbină eoliană este un dispozitiv care transform energia cinetică a vântului în energie mecanică. Dacă energia mecanică este folosită la producerea de electricitate, dispozitivul poate fi numit generator eolian, iar dacă energia mecanică este destinată operării unei maşinării, cum este cea pentru măcinarea grâului sau pomparea apei, dispozitivul este numit moară eoliană sau pompă eoliană. Turbinele eoliene de astăzi sunt construite pe axă vertical sau orizontală. Cele mai mici turbine au aplicaţii mărunte, cum ar fi încărcarea bateriilor, în vreme ce turbinele mari devin o sursă tot mai important de energie electrică.

PERSANII, CEI MAI INVENTIVI

Persanii au folosit puterea morilor de vânt încă din anul200 Î.H. Roata acţionată de vânt a lui Heron din Alexandria marchează una dintre primele dispozitive acţionate de puterea vântului din istorie. Primele mori eoliene consemnate cu valoare practică au fost cele construite în Sistan, o regiune situată între Afganistan şi Iran, în sec. 7, şi erau folosite la măcinarea grâului. În timpul primului Război Mondial, fabricanţii americani de mori de vânt produceau 100.000 de mori pe an, cele mai multe pentru pomparea apei la ferme. Un precursor al generatoarelor eoliene cu axă orizontală era pus în funcţiune la Yalta, fosta URSS, în 1931; este vorba de un generator de 100kW montat pe un turn de 30 m conectat la sistemul de distribuţie local. Rapoartele spun că avea un factor de capacitate de 32%, ceea ce nu diferă mult de generatoarele actuale.

ECONOMIA ENERGIEI EOLIENE

Preţul energiei eoliene depinde mult de locul ales pentru parcul eolian. Acesta este un element-cheie, inclus

în dezbaterile privind preţul şi costul energiei. Investiţiile în puterea vântului se fac pe termene lungi, pentru că acest gen de energie poate fi vândut cel mai bine pe contracte cu o durată de 15–25 ani. În termeni generali, proprietarii de turbine eoliene preferă contractele de lungă durată, pentru că astfel reduc riscurile de investiţie.

Atât în Europa, cât şi pretutindeni în lume, puterea vântului ia proporţii rapide. În ultimii zece ani, instalaţiile pentru exploatarea „morilor de vânt“ au crescut de la aproximativ 1,7 GW în 1990 la 100 GW în decembrie 2008, la nivel global; se poate spune că se înregistrează o creştere de aproximativ 35% pe an pentru piaţa anuală de energie eoliană. În termeni de economie a energiei eoliene, s-a constatat că puterea vântului reduce preţurile la energie. Acest fapt se poate observa cel mai bine în ţări ca Danemarca, Spania şi Germania, unde procentul de energie eoliană – raportat din totalul energiei furnizate – este de 21%, 12% şi, respectiv, 7%. După cum demonstrează aceste ţări, puterea vântului devine un jucător din ce în ce mai important pe piaţa energiei, iar asemenea procente ridicate pot influenţa semnificativ preţurile. În Marea Britanie, secretarul liberal democrat în domeniul energiei, Chris Huhne, a declarat că numărul turbinelor eoliene, al celor montate în largul mării şi al celor terestre trebuie să crească continuu, astfel încât Marea Britanie să ajungă la 15% energie din surse regenerabile până în 2020. În Marea Britanie, turbinele instalate în larg sunt o opţiune foarte bună pentru energia regenerabilă, mai bună decât turbinele terestre: în primul rând, că nu se manifestă opoziţie din partea opiniei publice. În prezent, în lume funcţio nea ză peste 80.000 de turbine aeroelectrice, cu puteri de câteva sute de kW sau peste 1 MW, grupate în central aeroelectrice compuse din sute de agregate. Respectivel agregate sunt montate pe stâlpi înalţi de 20–100 m şi folosesc turbine cu elice de diametre între 20 şi 80 m.

ROMÂNIA NU RĂMÂNE ÎN URMĂ

În România, cercetările efectuate de Universitatea Politehnică din Timişoara, în colaborare cu Electrica şi

Hidrotim, demonstrează că pe amplasamentul montan Semenic, la 1400 m înălţime, se poate construi o

primă centrală aeroelectrică compusă din circa 300 agregate de 500 kW, cu o putere totală instalată de

150.000 kW. Aici s-ar putea produce într-un an o energie de aproximativ 300 milioane kW, iar investiţia acestui proiect ar putea să se ridice la 150 milioane dolari. Costul energiei produse în central eoliene este apropiat de cel al actualelor central termoelectrice.

MODELE TOT MAI NOI

O turbină gigantică ale cărei mişcări imită căderea în spiral a seminţelor de platan ar putea fi revoluţionară în industria energiei regenerabile. Cercetătorii britanici pun la punct un aerogenerator care va măsura 274 m şi va produce circa 10 MW. Este construit de firma Wind Power, în colaborare cu o firmă de arhitectură din Grimshaw şi cercetători de la Universitatea Cranfield din Marea Britanie. Primul aerogenerator va fi funcţional până în 2013 şi are două braţe care pleacă de la bază, în formă de „V“, cu vele montate pe toată lungimea. Când vântul trece peste ele, acţionează ca nişte ventilatoare aerodinamice, gene rând mişcări care învârtesc structura cu 3 rotaţii pe minut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

Cookies / Confidentialitate / ANPC