Când a preluat IMGB, în 2006, noul acţionar majoritar coreean s-a angajat la investiţii de 100 de milioane de euro. Doosan Heavy Industries e printre cele mai mari companii din lume în industria grea şi lider mondial în instalaţii de desalinizarea apei. in 2007, Doosan a investit în IMGB 20 de milioane de euro. In 2008, bugetul de investiţii este de 40 de milioane de euro. Majoritatea banilor merg în reabilitarea uzinei, în scopul măririi producţiei şi reducerii facturii energetice.
Pentru Doosan IMGB, valoarea facturii energetice reprezintă circa 20% din costurile de producţie. Produsele firmei, piese turnate şi forjate de mari dimensiuni, din oţel, înglobează un mare consum energetic. „Cu toţii ştim că aproximativ o jumătate din consumul de electricitate, respectiv de gaze naturale, e aferent Oţelăriei Electrice, respectiv, cuptoarelor de forjă şi tratament. Cele mai energofage echipamente sunt cuptoarele electrice cu arc şi cuptoarele de forjă şi tratament.
Acestea din urmă sunt şi cele mai energofage echipamente din companie”, arată Costel Cîrstea, managerul Departamentului Energie şi Utilităţi (DEU) al Doosan IMGB. Dacă facem un calcul simplu, constatăm că un cuptor de 30 MW consumă, pentru o şarjă de oţel, cât o jumătate de milion de becuri de 60 W.
Măsurile din programul de investiţii al Doosan IMGB au darul să reducă sau să ţină sub control aceste consumuri mari de electricitate şi de gaze. Programul de reabilitare a uzinei e structurat pe secţiile de producţie. Programul a început cu schimbarea imaginii uzinei. S-au renovat clădirile, s-a refăcut hidroizolaţia acoperişurilor, s-au placat cu policarbonat faţadele secţiilor, s-a investit în instalaţii de iluminat mai economice.
Dar ţinta principală o constituie tot cuptoarele. “La Oţelăria Electrică s-a înlocuit integral camera de comandă a cuptoarelor şi s-a repus în parametri instalaţia de reglare a distanţei electrozilor în baia de oţel. Astfel, se reduce durata ciclului de elaborare a oţelului, deci şi consumurile”, spune Costel Cîrstea. în curs de realizare este reabilitarea cuptoarelor de forjare şi tratament (secţiile Forjă şi Turnătorie), care presupune folosirea fibrei ceramice şi a unor sisteme de ardere controlată a gazelor. Doar prin reabilitarea părţii de termoizolaţie a cuptoarelor consumul specific scade cu 20% şi „pentru că la secţia de Forjă-Tratament avem un manager priceput, tindem spre reducerea consumului cu aproape 40%, prin optimizarea gradului de încărcare a cuptoarelor”, adaugă managerul DEU-Doosan IMGB.
Compania ştie să utilizeze atât resursele interne de inteligenţă inginerească, cât şi pe cele externe, atunci când vine vorba de factura energetică. „Impreună cu specialiştii de la Politehnica din Bucureşti studiem posibilitatea creşterii factorului de putere şi de stabilizare a consumurilor la cuptoarele electrice”, adaugă Costel Cîrstea.
Reabilitarea cuptoarelor se derulează şi la secţia Turnătorie. Aici s-a investit în achiziţia unei staţii noi de regenerare a nisipului şi a două mixere. Acestea dozează cu o precizie ridicată amestecul folosit pentru realizarea interiorului formei de turnare a oţelului. Modernizarea include, desigur, şi alte părţi ale fluxului tehnologic legat de cuptoare. Investiţiile în instalaţiile de răcire şi în centrala cu abur de lângă consumatorii principali vor duce la economii consistente de energie: o reducere cu cel puţin 15% a consumului de gaz natural pe tona de oţel produs şl o diminuare a pierderilor de apă la circa 7,5%.
„Avem în studiu nu numai realizarea unei centrale termice pe gaze naturale, dar ne gândim şi la o centrală în sistem de cogenerare. In acest ultim caz, avem însă problema unei variaţii zilnice foarte mari a puterii pe care o consumăm, de la 4 la 40 MW”, spune Costel Cîrstea.
Urmărirea şi prognozarea consumurilor energetice este esenţială pentru un mare client al furnizorilor de gaze şi electricitate. „Studiem posibilitatea aplicării unui sistem propriu de gestiune a energiei. Acum avem un program de urmărire a consumurilor lunare, pe secţii. La acest capitol colaborăm cu furnizorii noştri, Distrigaz Sud (gaze naturale) şi Romenergo (energie electrică), cu care am încheiat contracte reciproc avantajoase, pe termen mediu”.