Gazometrele sunt rezervoare ce serversc la inmagazinarea gazelor. De asemenea el contribuie si la debitarea gazului, ceea ce este important in industria chimica. Ele au doua tipuri de constructie, fiecare fiind folosit pentru anumite scopuri. Gazometrul cu presiune constanta si volum variabil este deobicei folosit in industria siderurgica dar si in cea metalurgica, iar cel cu volum constant si presiune variabila se va folosi in industria chimica dar si in statiile de alimentare cu gaz de sonde(de exemplu statiile GPL).
La sistemul cu presiune constanta si volum variabil inmagazinarea se face la presiuni joase, in jur de 0,04-0,05 atmosfere, in timp ce cel de-al doile presiunile sunt intre 5-7 atmosfere, insa se pot atinge si valori de 15 atmosfere. De asemenea, in aceste gazometre se va depozita doar gaz ce nu are actiune coroziva asupra otelului.
In cazul gazelor combustibile se vor lua masuri de protective, precum plasarea gazometrelor la distante sigure pentru evitarea pericolului de explozie. Aceste distante variaza intre 40 si 250m, masuratorile luand in calcul capacitatea gazometrului, dar si tipul cladirii sau instalatiei fata de care se masoara distanta.
Gazometre cu presiune constanta si volum variabil
Vom vorbi in acest articol despre gazometrele cu presiune constanta si volum variabil datorita utilizarii lor in industriile mari din Romania.
Acest sistem este de doua tipuri, si anume gazometru umed(are un rezervor de apa si inchizatori hidraulici) si gazometru uscat(functioneaza cu piston si inchizatori cu unsoare lichida sau consistent).
Volumul primului tip de gazometru este mic, caci nu depaseste 60.000 m3. De asemenea cheltuielile de folosire sunt ridicate dar si folosirea sa este complicate din cauza inchizatorului hidraulic si a apei care poate ingheta.
Gazometrele uscate pe de alta parte folosesc intreaga capacitate pentru inmagazinarea gazului. De asemenea ele inlatura pericolul de inghet, iar rezervorul de apa reduce consumul de otel pentru construirea unui astfel de gazometru, deci so costurile de exploatare vor fi mai mici.