Aparatele ce consuma gaze combustibile si sunt destinate uzului casnic sunt aparate transportabile. Pe cale de consecinta ele pot fi montate in locuri unde se poate folosi numai un gaz combustibil. Acest fapt duce automat la necesitatea construirii acestor aparate astfel in cat sa poata functiona cu orice gaz combustibil in aceleasi conditii de incarcare termica, randament, economie si siguranta. Astfel,s-au analizat proprietatile de ardere ale gazelor combustibile in cazul aparatelor consumatoare de gaz de uz casnic, si s-a ajuns la unele conditii, cum ar fi : cantitatea de amestec gaz-aer ce trece prin arzatoarele aparatului este aceeasi la orice gaz combustibil, cantitatea de gaze de ardere urmede este aceeasi pentru orice gaz combustibil si este egala cu amestecul gaz-aer, vitezele de ardere sunt cuprinse intre limitele uzuale, si anumei ntre 0,4 si 0,6 m/s.
Din astfel de constatari s-a tras concluzia ca la acelasi arzator, la aceeasi incarcare termica, insa cu diferite gaze combustibile, marimea dar si forma flacarii este aceeasi. De altfel, pentru mentinerea acestui randament este necesar ca aparatele sa nu sufere nici un fel de amenajari speciale iar presiunea normala de alimentare si sectiunea duzei de gaz a arzatorului sa fie schimbate potrivit naturii gazului combustibil. Cea mai mare presiue de alimentare o necesita gazul petrolier lichefiat, si necesita pentru ardere cea mai mare cantitate de ardere, iar cea mai joasa cea a gazului de furnal.
Astfel, duza pentru gaz metan ar trebui sa aiba de exemplu diametrul de 1,64 ori mai mare decat cel al duzei pentru gaz petrolier lichefiat, iar cel al gazului de furnal ar trebui sa fie de 7,9 ori mai mare decat diametrul pentru gaz petrolier lichefiat. Se pot folosi si duze cu ac de reglare pentru trecerea de la un gaz la altul.