Regulatorul se utilizeaza pentru reducerea si reglarea presiunii gazelor naturale din conducte. Se asigura astfel mentinerea constanta a presiunii la iesire din conducta. Regulatorul este folosit la instalatiile de transport si distributie a gazelor naturale, dar si a altor instalatii de gaze ce lucreaza intre aceeasi parametri ai regulatorului.
Regulatorul face parte dintre acele sisteme de reglare ce au actionare indirecta, ce se datoreaza fortelor produse pe membrane servoregulatorului de catre presiunea variabila a gazului. Orice perturbatie de presiune datorata in cele mai multe cazuri de variatia debitului va fi sesizata de sistem iar un semnal va fi transmis pe membrane servoregulatorului, si regulatorul va actiona in consecinta pentru reducerea si stabilirea presiunii.
Un regulator de presiune functioneaza in urmatorii parametri : presiunea nominal de la 16 pana la 64 bari, domeniul presiunii de intrare intre 0,5 si 64 bari iar domeniul presiunii de iesire este intre 0,7 si 6 bari.
Pentru alegerea unui regulator de presiune in anumite conditii date cunoscute se procedeaza in felul urmator : se stabileste regimul de curgere, dupa care se calculeaza coeficientul de debit KG, iar pentru acest coefficient se alege regulatorul cu valorile imediat superioare.
Un regulator de presiune este realizat din otel nealiat special, deci de o calitate superioara. El are o puritate superioara fata de alte oteluri nealiate. Superioritatea acestui tip de otel este asigurata de verificarea compozitiei chimice cu o rigurozitate deosebita dar si printr-o atentie speciala pentru fabricarea produsului. Materialul are o duritate de 217HB, o rezistenta la rupere de 95 Mpa si o rezistenta toatala de 8Kgf*m/cm2. Tratamentele termice prin care trece un astfel de material sunt coacerea la 700 grade Celsius cu racire in cuptor, normalizare materialului la 850 grade Celsius cu racier in aer, calire la 850 grade Celsius cu racire in ulei si revenire la 500 grade Celsius cu racire in ulei, aer dar si apa.