Fax Now: (925) 132-4545


Telefon: 0720.877.877


Email: contact@giucristglobal.ro

Metanul si alte gaze folosite in Romania

zacamant-considerabil-de-gaz-metan-descoperit-in-judetul-bacauMetanul natural este cel mai raspandit gaz combustibil din tara noastra. Acesta se extrage din pamant, de la o presiune de circa 300 kgf/cm2 si ajunge in imobile la o presiune de 1-2 kgf/cm2. Metanul natural gasit la noi in tara este aproape metan pur, curat(98-99,8 puritate). Deci, in practica el este considerat ca avand aceleasi proprietati ce cele ale metanului curat.
Ca gaz, metanul nu are miros, si este invizibil. Astfel, pentru a putea fi sesizat, el se odorizeaza cu o substanta ce are un miros pregnant, si anume etilmercaptan. Cu ajutorul acestei substante metanul este usor de mirosit chiar si in cantitati foarte mici.
Dar pe langa gazul metan natural mai exista si alte gaze combustibile folosite in Romania, iar printre acestea se numara gazul de sona, gazul petrolier lichefiat sau GPL(format din propan si butan), gazul de cocserie, gazul cu gazogen(se obtine prin suflarea aerului, de abur, cu oxigen printr-un strat de carbine incalzit la 1200 grade Celsius), gazul de furnal.
Gazul petrolier lichefiat
Din gazolina separata la instalatia de separare a gazelor de sonda se extrag cu ajutoru unor instalatii speciale doua gaze, propanul si butanul. Acestea au doua proprietati importante, si anume ca pot arde si se lichefiaza usor. De asemenea se poate obtine propan si butan prin prelucrarea reziduului rezultat din distilarea titeiului, si anume a pacurii. Operatia prin care se obtine in acest mod propan si butan se numeste cracare.
Cele doua gaze se lichefiaza separat si se depoziteaza separat. Prin amestecarea celor doua in anumite proportii se va obtine gazul lichefiat, ce are caracteristici bune pentru distributie. In tara GPL-ul este un amestec din 9% propan, 90% butan si 1% compusi petrolieri.
GPL-ul se produce in rafinariile de petrol, de acolo se transporta in stare lichida in butelii daca sunt cantitati mici, sau prin conducte in cazul unor cantitati mai mari. O butelie de GPL cu o greutate de 25kg va contine 12,5kg gaz lichefiat. Ca si gazul metan, GPL se va odorize cu etilmercaptan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

Cookies / Confidentialitate / ANPC