Fax Now: (925) 132-4545


Telefon: 0720.877.877


Email: contact@giucristglobal.ro

Despre transportul si comprimarea gazelor

Instalatiile de transport si comprimare a gazelor au rol foarte important in locurile unde se utilizeaza cantitati mari de gaze, precum rafinariile. Transportul lor se realizeaza prin intermediul pompelor pentru gaze,ce duc  gazele in conducte. Instalatiile care transporta gaze trebuie sa aiba rezistente mecanica mare, siguranta maxima de functionare si capacitate de functionare conform tuturor indicatorilor de calitate impus de organismele abilitate.

Fata de lichide, transportul gazelor are cateva particularitati ce se leaga in special de faptul ca gazul este compresibil.  Pentru a realize presiuni mari se folosesc pompe cu peste doua trepte de compresie, gazul se raceste dupa fiecare treapta de comprimare(din cauza frecarii el se incalzeste si exista riscul exploziei) si mentinerea temperaturii la nivelul normal. In practica procesul prin care se comprima gazele este poltrop, caci se schimba caldura cu mediul exterior, temperatura gazului variind pe parcursul procesului de comprimare.

Pompele de gaze se impart, in functie de valoarea raportului de comprimare in compresoareventilatoare si suflate, si pompe de vid. De asemenea, acestea se clasifica si in functie de modul de functionare in pompe fara elemente mobile, cu piston, rotative si centrifuge.
In functie de tipul pompei se folosesc si compresoare speciale. De exemplu, pompele rotative functioneaza pe principiul volumetric, prin marirea spatiului si timpului aspiratiei si micsorarea lor in timpul refularii. Compresoare folosite in acest caz sunt cele  rotative ce au o constructive asemanatoare pompelor rotative si sunt utilizate in cazul unor debite si presiuni mari.

Ventilatoareale sunt masinile care transporta gazul in conducte prin ridicarea presiunii cu ajutor unui rotor cu palete. In functie de modul de constructie si functionare ele sunt de mai multe tipuri si anume ventilaotare axiale, centrifugal de presiune joasa, de presiune inalta, de presiune medie). De exemplu rotorul ventilatorului axial impinge gazul paralel cu axa rotorului, in timp ce cel centrifugal il impinge spre periferie cu ajutorul fortei centrifuge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

Cookies / Confidentialitate / ANPC