Fax Now: (925) 132-4545


Telefon: 0720.877.877


Email: contact@giucristglobal.ro

Soluții pentru încălzirea halelor industriale

Alegerea modalității de încălzire a halelor industrial este influențată în principal de înălțimea acestora și de natura izolației. Pentru clădirile joase (4-5 m) bine izolate și pe care vrem să le încălzim în întregime, de exemplu, încălzirea cu aer cald este o soluție economică. Pentru halele înalte (peste 5 m), cu o slabă izolație termică, sau din care vrem să încălzim doar o zonă, sunt mai potrivite soluțiile de încălzire prin radiație în infraroșu (tuburi radiante, panouri radiante ceramice). Natura activităților desfășurate în halele de producție sunt și ele luate în considerare atunci când alegem o soluție de încălzire. Halele de sudură sau de vopsitorie, de exemplu, presupun un nivel de reîmprospătare a aerului ridicat. Asta înseamnă că aerul extras va fi compensate prin aer proaspăt din exterior, încălzit în prealabil. Există mai multe tehnici de încălzire. Cele folosite la noi cel mai des pană acum presupuneau o centrală mare, încălzirea făcându-se cu aeroterme. Destul de comune sunt și tuburile radiante. Multe companii recomandă folosirea generatoarelor cu aer cald alimentate cu gaz (sau GPL ), pompele de căldură pe gaz sau sistemele split. Ce alegem?

Soluții de încălzire cu aer cald

În cazul spațiilor de producție mari, dar cu înălțime mică (4-5 m), sau a spațiilor în care există restricții de natură tehnologică ce împiedică încălzirea radiantă,cele mai potrivite soluții de încălzire sunt cele cu aer cald. Acestea se referă în principal la generatoarele cu aer cald. Generatoarele permit recircularea aerului încălzit în spațiul de producție.Funcționează cu arzătoare pe gaz (sau GPL ) oripe motorină, iar distribuția se face prin tubulatură metalică sau cu refulare direct în hală. Sunt recomandate în spațiile în care activitatea se desfășoară pe o perioadă îndelungată din zi.Avantajele sunt certe:viteză de încălzire mare,temperatură uniformă, eficiență energetică ridicată(ardere performantă),consum redus (generatoarele funcționează cu eficiență constantă, doar când apareo cerere de căldură). În plus, sunt ușor de instalatși mai sigure în exploatare decât centralele termice.Unele generatoare au schimbător de căldură cu „efect de sol” (groundeffect), ceea ce asigură reducerea stratificării termice și a consumului de gaz cu până la 20%.

Soluții de încălzire prin radiație

Încălzirea prin radiație în infraroșu este potrivită în halele industriale în care se înregistrează pierderi mari de căldură – care au înălțimi de peste 5 m, sunt slab izolate termic sau în care dorim să încălzim doar anumite zone. Radiația în infraroșu încălzește local suprafețele (oamenii, utilajele), nu aerul. Ea se propagă în linie dreaptă, ca și lumina, ceea ce înseamnă că trece prin aer fără pierderi, încălzind suprafețele corpurilor cu care vine în contact. De aceea, soluțiile de încălzire a halelor cu ajutorul radiației au o mulțime de avantaje: consumul de combustibil și energie este redus, variația temperaturii pe verticală este foarte mică, permit încălzirea sectorizată a halelor mari, nu antrenează praful și particulele în suspensie. Dezavantajele se referă la obligativitatea păstrării distanțelor de siguranță față de substanțele și corpurile inflamabile, imposibilitatea montării corpurilor la înălțimi de sub 2,2 m și interzicerea utilizării în spațiile puternic inflamabile.

Încălzirea cu panouri radiante este folosită în halele industriale de peste 5 m. Acestea transmit căldura prin radiație suprafețelor și obiectelor înconjurătoare, încălzind aerul din încăpere. Avantajul este că fluxul termic se concentrează unde este necesar, iar pierderile de căldură sunt minime. Încălzirea este foarte rapidă (după aprindere, 95% din puterea radiant este atinsă în 5 minute), iar montarea panourilor în câmpuri încrucișate asigură un confort uniform în zona acoperită. Temperaturile pot fi astfel adaptate necesităților pe zone de lucru și intervalelor orare. Sunt economice, se întrețin ușor, nu poluează cu noxe și au o durată mare de viață. Tuburile radiante transmit căldura prin intermediul radiațiilor în infraroșu, încălzind fără a crea curenți de aer. Tuburile sunt echipamente autonome și independente care permit controlul și direcționarea căldurii spre anumite zone. Se prind de perete sau tavan (la înălțimi de până la 20 m), aproape de zonele care trebuie încălzite, și se racordează la rețeaua de gaz și cea electrică. Fiecare hală industriala are particularitățile sale de luat în considerare când alegeți cea mai potrivită soluție de încălzire. Pentru a vedea care sunt opțiunile, consultați-vă neapărat cu o firmă specializată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

Cookies / Confidentialitate / ANPC